Stress door woningnood onder jongeren

15/6/2023
min leestijd

Het niet kunnen vinden van een passende, betaalbare woning, zorgt bij meer dan de helft van de jongeren tussen de 18 en 25 voor boosheid, verdriet, frustratie en stress. Belangrijke levensfases, zoals zelfstandig wonen, samenwonen en een gezin stichten, worden uitgesteld. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van verzekeraar Aegon onder ruim duizend Nederlanders.

93% vindt het lastig een woning te vinden in de gewenste buurt of plaats

Bijna alle ondervraagden herkennen de krapte op de woningmarkt in de omgeving. Negen op de tien ziet weinig aanbod en vindt de tijd die het duurt om een woning te vinden lang. Jongeren ervaren dat nog sterker (95%). Acht op de tien ziet dat het huidige woningaanbod niet voldoet aan de wensen die er zijn. Van vrijwel de hele onderzoeksgroep zegt rond de 90% dat de huizen tegenwoordig onbetaalbaar zijn en dat er door hoge woonlasten minder budget is voor noodzakelijke uitgaven.

Minder kritisch

Door het krappe woningaanbod nemen mensen eerder genoegen met een woning. Zo worden mensen minder kritisch op de kwalitatieve staat van de woning (86%), wonen mensen kleiner dan gewenst (83%) of in een woning die niet volledig aan de wensen voldoet (68%). Vooral jongeren (75%) stellen hun woonwensen makkelijker bij.

Zo’n 93% vindt het lastig een woning te vinden in de gewenste buurt of plaats. Wel ziet bijna de helft van de ondervraagden meer mogelijkheden om buiten de steden te wonen doordat er meer mogelijkheden zijn om thuis te werken. Daarnaast worden alternatieve woonvormen zoals woningdelen, tiny houses en kangoeroewoningen steeds populairder.

John Doe

Schrijf je in!

Schrijf u hier in en wij gaan voor u aan de slag!
Nog een woonplaats toevoegen
+
Bedankt voor je aanmelding, we houden je op de hoogte over de voortgang.
Niet alle verplichten velden zijn ingevuld!